Pozovite nas: +382 69 083 350
+381 63 277 302
Petrovac na moru, Nerin, XXI Ulica br. 10-12 Vidi na mapi

Lepota i mir

petrovacnoculazaret
Petrovac je živopisan gradić na obali Jadranskog mora između Budve i Bara sa 90 godina dugom tradicijom turizma. Okružen je divnim peščanim i šljunkovitim plažama, šarmantim uvalama, mediteranskim zelenilom i maslinama. Klima je blaga, mediteranska, sa velikim brojem sunčanih dana tokom godine.

Poslednjih godina se mnogo izgradilo i modernizovalo, ali je Petrovac ipak zadržao toplinu malog ribarskog mesta. Ono što Petrovac čini prepoznatljivim je lepo popločano šetalište sa kojeg se uzdižu kamene kuće starih petrovačkih porodica – sada potpuno otvorene za turiste i posetioce gradića. Šetalište je puno kafića i restorana, a naročito je živo u večernjim satima, kada se pored mora može uživati u mediteranskim specijalitetima, dobroj muzici, predstavama za decu i mnogim drugim sadržajima. Na kraju šetališta se nalazi Kastelo – mala tvrđava, simbol Petrovca i znamenitost davne prošlosti.
Na 1,5 km ispred Petrovca nalaze se dva mala ostrva Sveta Nedjelja i Katič. Na ostrvu Sveta Nedjelja brodolomnik je, po predanju iz daleke prošlosti, u znak zahvalnosti što je ostao u životu sagradio istoimenu crkvu.

lucuceplavisuncobrani

Petrovačka plaža je duga oko 600m sa sitnim crvenim šljunkom i sigurno je jedna od najlepših u Crnoj Gori. Plaža koju, takođe, ne treba propustiti je plaža Lučice koja se nalazi pored Petrovca i do nje se može doći laganom desetominutnom šetnjom asfaltiranom stazom, ali i kolima. U blizini se nalazi i Buljarica sa jednom od najdužih plaža u Crnoj gori, kao i Drobni pijesak, Perazića Do. Na plažama se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke ukoliko to želite, a možete se skolniti sa jakog sunca i u hladovinu obližnjeg kafića.
Za ljubitelje šetnje tu je staza pored mora kroz borovu šumu prema plaži Perazića Do sa prelepim pogledom na more i mirisom borovine, kao i nešto zahtevnija pešačka staza prema mestu Buljarice iza Lučica. Za ljubitelje noćnog provoda na šetalištu postoji nekoliko klubova i diskoteka, a i Budva, koja je centar noćnog života, je udaljena svega 20-ak kilometara.
Petrovac je dobro pozicioniran i za nešto više od sat vremena možete stići na jug crnogorskog primorja i provesti divan dan na Adi Bojani ili na zapad i obilaziti stari grad Kotora, Herceg Novi i ceo Bokokotorski zaliv.
U svakom slučaju, bilo da želite aktivan odmor i otkrivanje lepota mediterana ili miran porodični odmor, Petrovac će Vam pružiti pravi odmor i uživanje koje ćete želeti da ponovite.

Poslednjih godina se mnogo izgradilo i modernizovalo, ali je Petrovac ipak zadržao toplinu malog ribarskog mesta.

perazica-do

Petrovac ima zanimljivu prošlost

Petrovac na Moru je veoma staro naselje. Na osnovu do sada otkrivenih arheoloških nalaza može se utvrditi da je na mestu današnjeg Petrovca još u Rimsko doba postojalo naselje koje je verovatno predstavljalo manju etapnu stanicu na rimskom putu duž jadranske obale. U naselju Mirište, u blizini Apartmana Minja, može se videtiti rimski mozaik za koji se pretpostavlja da datira iz III ili IV veka.
Iako malo naselje, Petrovac ima zanimljivu prošlost. Prvi put se pominje u XII veku pod imenom Lastva. Na mestu gde se danas nalazi Petrovac sastajali su se od davnina Paštrovići i održavali svake godine svoj zbor, poznatu “bankadu”. Dozvolom paštrovske “bankade” Mlečani su u XVI v. podigli na obali Lazzaretto, a iznad njega na nešto pristupačnijoj steni omanju tvrđavu Castellum. Od tog vremena pa do kraja I svetskog rata naselje se naziva Kastel-Lastva, ili samo Kastio. Današnje naselje je formirano krajem 18. veka. U priobalnom delu pored same obale Paštrovići su imali svoje privremene zgrade – grupe magacina za smeštaj poljoprivrednih proizvoda, uglavnom ulja i vina, koje su u znatnim količinama proizvodili i izvozili. Uporedo sa ekonomskim jačanjem javlja se i potreba izgradnje naselja uz samu obalu, što je omogućavalo i bolju organizaciju načina života. Pojedine porodice se spuštaju iz sela sa padine, podižu stambene zgrade i stalno se tu naseljavaju. Već pred kraj XIX vijeka naselje dobija funkciju saobraćajno-trgovinskog centra i upravnog središta istočnog dela Paštrovića.
Naziv Petrovac na moru ovo mesto je dobilo nakon I svetskog rata po kralju Petru I Karađorđeviću. Posle II svetskog rata dolazi do intenzivnog razvoja turizma.